Petrus

Eikenhout; hoogte 105 cm.
Nederrijns; ca. 1500

Beeldbeschrijving

Het staande Petrusbeeld, met een recente beschildering uit circa 1950, wordt gekenmerkt door een lichte contrapost-houding, waarbij het rechterbeen naar voren is geplaatst en het hoofd licht naar links is gewend. Over het omgorde onderkleed draagt Petrus een ruim vallende mantel, die bij de hals door een bandje tussen twee gespen wordt vastgehouden. De mantel is vanaf de linkerzijde helemaal over het lichaam naar rechts gedrapeerd, waardoor er aan de voorzijde verschillende schotelplooien en driehoeksplooien ontstaan.

De zeshoekige sokkel en de gebogen, vrijstaande vingers van de linkerhand die het boek vasthouden, wijzen op een ontstaan in het gebied van de Nederrijn, zonder dat het beeld in verband is te brengen met de veel elegantere producten uit het atelier van Meester Arnt van Kalkar, die daar in het laatste kwart van de vijftiende eeuw werkzaam was en waarvan er een negental in de kerk van Venray bewaard zijn gebleven.

Het is niet vreemd dat de kerk van Venray, die aan Petrus was gewijd, meerdere beelden van deze heilige heeft bezeten. Waar het beeld in de kerk heeft gestaan en wat de functie ervan is geweest, weten we niet. Wel weten we dat het meer dan een eeuw ouder is dan het apostelbeeld van de dezelfde heilige dat deel uitmaakt van de pijlerbeelden van het schip. Verder is het een veel simpeler beeld dan het machtige en uiterst belangrijke beeld van Petrus Paus.

Levensverhaal en verering
Zie pagina Apostel petrus.


grote afbeelding
plaats