Sint Joris en de draak

Eikenhout; hoogte 110 cm, breedte 168 cm
Rond 1500

Beeldbeschrijving

De groep bestaat uit zes losse onderdelen: Sint Joris, zijn paard, de draak, het meisje, een schaap en de lans. Het meisje en het schaap zijn klein afgebeeld en de vriendelijk ogende draak ligt op zijn rug als een huisdier dat gekieteld wordt.

Het harnas dat Joris draagt is zwart met gouden sierstukken. De oren van de donkergroene draak zijn rood aan de binnenkant en de in het wit geklede prinses draagt een fraaie baret op haar hoofd.

De groep is na de oorlog gerestaureerd. De voorstelling heeft aanvankelijk deel uit gemaakt van een altaarconfiguratie, waarop ook de H. Apollonia en de H. Barbara stonden.

Levensverhaal

Over St. Joris, die officieel Gregorius heette, is niet veel bekend. Volgens een legende stamt hij uit een christelijke familie en werd hij aan het eind van de 3e eeuw in Lydda, Klein Azië, geboren. Hij zou net als zijn vader, die op jonge leeftijd stierf, dienst nemen in het leger van Diocletianus. Deze keizer was een felle christenvervolger. Toen St. Joris het bevel kreeg om aan deze vervolgingen deel te nemen weigerde hij, waarna hij gemarteld werd en gedood.

Zijn afbeelding met een draak berust op een legende. De overwinning op dit ondier, het symbool van het heidendom, het kwaad, symboliseert de bekering van de stad tot het christendom.

Volgens een in de 13e eeuw opgetekende legende (de Legenda Aurea van Jacobus de Voragine) zou Gregorius een koningsdochter gered hebben die op punt stond verslonden te worden door een monster. Aan dit ondier, dat de streek onveilig maakte, moest elke dag een schaap, of als daar gebrek aan was, een jong meisje geofferd worden. Gregorius doodde de draak waarna de koning en zijn volk zich tot het christendom bekeerden. Hij is een van de veertien Noodhelpers.

Verering

De feestdag van de H. Joris is 23 april.
Sint Joris heeft door de eeuwen heen, zowel in oosten als westen, een bijzondere verering gekend. Door Richard Leeuwenhart werd hij tot patroon van de kruisvaarders benoemd en vanaf 1222 is hij de patroonheilige van Engeland.

Behalve patroon van de scouts is hij dat ook van de boeren, mijnwerkers, kuipers, zadelmakers, militairen, gevangenen, ruiters en vele anderen. Hij wordt aangeroepen tegen oorlog, koorts en de pest.


grote afbeelding

detail  - detail  - plaats