Triomfkruis

Hout; hoogte 255 cm
Hoogte corpus 130 cm
Meester van Beek (Meester van Elsloo?); begin 16e eeuw

Beeldbeschrijving

Dit imposante kruisbeeld dat mogelijk aanvankelijk ook als triomfkruis heeft gefunctioneerd, hing waarschijnlijk, net als nu, vanuit het gewelf naar beneden óf het stond op een grote dwarsbalk op de scheiding van koor en schip. Deze en andere balken zijn bij de neogotische veranderingen aan de kerk o.l.v. Dr. P. Cuijpers verdwenen.

Het is mogelijk dat het kruis samen met twee minder forse beelden als de huidige een triomfkruisgroep heeft gevormd. De beelden van Maria en Johannes, die nu links respectievelijk rechts van het kruisbeeld staan, hebben een andere herkomst. Door hun grootte komt het kruis klein en iel over.

Het kruis laat een Christus zien die de overwinning op de dood heeft behaald. De vier reliëfs van de evangelisten in de vierpassen op het uiteinde van de kruisbalken onderstrepen dit nog eens. Deze laatste zijn versierd met planmotieven die verwijzen naar de levensboom en een kruisnimbus achter het hoofd van Jezus: tekenen van overwinning. De opvatting van de triomf over de dood wordt versterkt door de tamelijk rustige figuur van Christus.

Opvallend aan dit kruis is de beschildering aan de achterzijde van het kruisbeeld, waarop een corpus is afgebeeld, dat omgeven wordt met de evangelistensymbolen. De beschildering dateert ook uit het begin van de 16e eeuw.


grote afbeelding
plaats