Johannes Evangelist

Eikenhout; hoogte 102 cm
Atelier meester Arnt, Kalkar; ca 1485

Beeldbeschrijving

Dit beeld van Johannes van de hand van meester Arnt, behoort niet tot de serie apostelbeelden die in het schip van de kerk tegen de pilaren staan.

De apostel wordt wordt hier voorgesteld als een jongeman zonder baard maar met een flinke bos haren en een meewarige blik. Hij draagt een rijk geplooide tunica met daarover een fraaie schoudermantel die op de borst gesloten wordt. De naoorlogse polychromie is van Gerard Jansen uit Den Haag. Hij draagt een kelk in zijn hand waaruit meestentijds - niet hier - een kleine slang omhoog kronkelt ten teken dat het gif uit de drinkbeker verdween nadat Johannes er een kruis overheen had gemaakt. Het slangetje was hier waarschijnlijk vroeger ook aanwezig.

Dit beeld heeft op een altaar gestaan dat rond 1485 aan Johannes de Evangelist was toegewijd. In 1524 werd dit, bij de reorganisatie der altaren, ook toegewijd aan Hieronymus, Fabianus en Sebastianus. De beelden van Hieronymus en Fabianus zijn spoorloos verdwenen, maar van Sebastianus weten we dat het eind negentiende eeuw is verkocht en dat het nu in het Museum voor Schone Kunsten in Gent (BelgiŽ) staat. Beide beelden hebben karakteristieke stilistische overeenkomsten, wat vooral blijkt uit beider gelaatstrekken en haardos. Zij zijn waarschijnlijk van een en dezelfde kunstenaar.

Levensverhaal en verering

Zie pagina Apostel Johannes.


grote afbeelding
plaats