Heilige Ambrosius

Eikenhout; hoogte 88 cm
Nederrijn; 1e kwart 16e eeuw

Beeldbeschrijving

Dit oorspronkelijk uit ťťn stuk eiken gesneden beeld is momenteel met verschillende stukken aaneengezet. De sokkel, een deel van de kromstaf, de gesel in zijn rechterhand, een deel van de mijter, de linkerhand en de bijenkorf zijn van de restauratie van na de 2e W.O.
Hoewel de beeldsnijder het gezicht en de handen de meeste aandacht heeft gegeven, vertoont het gezicht weinig expressie.

Levensverhaal

Ambrosius (van Milaan) werd in 339 in Trier geboren. Zijn vader was prefect van de Gallische provincies van het West-Romeinse rijk en zijn familie had zich tot het christendom bekeerd. De jonge Ambrosius studeerde in Rome wetenschappen en retorica. Hij werd door de keizer als gouverneur van de Noord-Italiaanse provincies naar Milaan gestuurd. Zijn strijd tegen de ketterij van de Arianen was zo overtuigend, dat hij door het volk tot bisschop werd verkozen.
Behalve een een bekwame politicus was hij een groot kerkvader, die een groot aantal exegetische en theologische documenten heeft nagelaten. Hij stierf in 397 en werd in de basiliek Sant'Ambrogio in Milaan begraven.

Verering

De feestdag van de H. Ambosius is op 7 december.

Hij is de patroonheilige van de imkers. Volgens een legende druppelden de bijen boven zijn wieg honing in zijn mondje. Daarom zouden zijn preken en redevoeringen "zoet zijn als honing".


grote afbeelding
plaats