Heilige Rochus

Eikenhout; hoogt 87 cm
Hertogdom Brabant?; 1e kwart 16e eeuw

Beeldbeschrijving

Rochus wordt gerekend tot de pestheiligen. Hij wordt hier afgebeeld als een pelgrim met een van voren geopende tunica . In zijn hand houdt hij een staf waaraan een buideltje bevestigd is. Op zijn ontbloot bovenbeen is een buil te zien en aan zijn voeten ligt een hond. Het is een wat grof gesneden beeld, waarvan de anatomie niet helemaal klopt. De in verhouding tot het lichaam te lange benen vestigen een extra nadruk op het naar voren geplaatste rechterbeen waarop zich een pestbuil bevindt. De staf is bij de laatste restauratie vernieuwd. De polychromie is van het einde van de negentiende eeuw.

Levensverhaal

De in Montpellier, Zuid Frankrijk, geboren Rochus leefde van 1295 tot 1327. Na de dood van zijn ouders schonk hij zijn bezit aan de armen. Al op 22-jarige leeftijd ondernam hij een pelgrimstocht naar Rome. Tijdens deze voettocht verzorgde hij talloze pestlijders en raakte zo zelf door deze ziekte besmet. Hierna trok hij zich terug in eenzaamheid. Een engel verzorgde hem en een hond bracht zijn dagelijkse brood. Hij stierf op 16 augustus 1327. Ver na zijn dood zouden Venetiaanse kooplieden zijn stoffelijke resten naar VenetiŽ gebracht hebben.

Verering

Zijn feestdag is op 16 augustus.

Hoewel hij nooit officieel heilig verklaard is, werd hij al snel na zijn dood een van de populairste heiligen in West-Europa. In de kerk van Venray heeft echter nooit een altaar gestaan dat aan hem was toegewijd. Pas in 1833 werd zijn beeld in een visitatieverslag genoemd.

Hij is de patroon tegen besmettelijke ziekten.


grote afbeelding
plaats