Doopvont

Naamse steen; kuiphoogte 46 cm
Overkapping: hout, hoogte 130cm
Draaikraan: smeedijzer
Midden 16e eeuw

Beschrijving

Tegen de ronde kuip van Naamse steen zijn gestileerde engelen aangebracht, die door guirlandes met elkaar verbonden zijn. Mogelijk symboliseren zij de vier rivieren uit het paradijsverhaal, waaraan de vruchtbaarheid van het paradijs te danken was. Misschien verwijzen zij ook naar de vier evangelisten. De stenen kuip staat met de voet half verzonken in de vloer.

Bovenop de doopvont ligt een achtzijdige houten deksel in renaissancestijl. De kap, voorzien van pilasters en rondboognissen, loopt uit in een koepelvormig dak met spits. Het deksel kon oorspronkelijk met een fraaie smeedijzeren draaikraan van de kuip getild worden. Deze kraan, een pronkstuk van laat middeleeuwse smeedkunst met een keur van een gildenmeester, is rijkelijk versierd met rozetten en lelies. Het wapen van Venray aan het einde van de draagstang is later toegevoegd.

Na de verplaatsing van de doopvont van achter in de kerk naar de vóór in de kerk gelegen oude sacristie, kan deze kraan niet meer als zodanig gebruikt worden. De kap wordt nu vanuit het gewelf neergelaten.


grote afbeelding
plaats