Kelk

Verguld zilver; hoogte 22 cm.
Inscriptie onder de voet: Aug. Witte fecit 1880

Beschrijving

In medaillons op de voet zijn de voorstellingen aangebracht van Christus aan het kruis met de tekst In cruce salus (In het kruis het heil) en daaromheen Onze Lieve Vrouw, Servatius, Barbara, Cornelius, Pachalis, Theresia van het Kindje Jezus en Joseph met de lelie.

Tussen de afbeeldingen bevinden zich guirlande-achtige versieringen met afwisselend rose, blauwe, groene en rode robijntjes. De stam is glad en de nodus (versierde knop) is bewerkt met fijn doorzichtig filigraan . De contracuppa bevat de afbeeldingen van de evangelisten, Johannes, Marcus, Lucas en Matheus. Buiten rondom de cuppa zijn de afbeeldingen gegraveerd van Christus met elf apostelen, zittend aan een tafel, waarop zich broden, bekers, kelken, kruiken, schalen en messen bevinden.

De kelk is afkomstig van pastoor Pascal Schmeits, die in 1875 zijn priesterwijding ontving, in 1902 pastoor werd van de St. Petrus' Banden kerk en in 1919 in Venray gestorven is. Een van de heiligen die is afgebeeld op de voet van de kelk is Paschalis, de naamheilige van pastoor Schmeits.


grote afbeelding