Apostel Bartholomeüs

Eikenhout; hoogte 160cm
Zuidelijke Maasstreek; begin 17e eeuw

Beeldbeschrijving

Bartholomeus, staande op zijn rechterbeen met zijn linkerbeen naar voren gericht, wendt zijn hoofd naar rechts. Een boek in zijn rechterhand en een reusachtig mes in de linker zijn de attributen waaraan hij wordt herkend. Over zijn groen, met ruit- en kruismotieven versierd, onderkleed draagt hij een rijkgeplooide mantel, die hij met zijn rechterarm omhoog houdt.

De neogotische polychromie is van de hand van J.L. Kusters (1886). Het mes is van P. van Dongen die het aanbracht tijdens de restauratie van na de 2e W.O.

Levensverhaal

In de evangelies wordt hij zowel Bartholomeüs, Bar-Tolmai (Aramees voor zoon van Tolmaj) als Nathaniël (Hebreeuws voor "God heeft gegeven") genoemd, twee namen dus voor dezelfde persoon over wie verder weinig bekend is. Deze van karakter enigszins terughoudende en pessimistische man neemt in de apostellijsten van Marcus de 6e of 7e plaats in.

Zijn reizen brachten hem in Groot-Armenië en India, waar hij het evangelie predikte.

Griekse geschiedschrijvers zeggen dat hij door de gouverneur van Albanopolis tot kruisiging veroordeeld werd, na eerder levend gevild te zijn.

Hij wordt vaak afgebeeld met een mes in de hand, samen met zijn afgestroopte huid die over zijn arm geplooid is.

Verering

Kerkelijke feestdag: 24 augustus (Griekse kerk: 11 juni)

Leerlooiers, slagers en huidhandelaars vereren hem als schutspatroon. Ook de wijngaardeniers roepen hem aan.


grote afbeelding
plaats