Altaren

Ooit, in 1566, stonden er naast het hoofdaltaar nog vijftien altaren in de Sint Petrus’Banden kerk. Zij waren toegewijd aan de patroonheiligen van de diverse gilden en broederschappen. Omdat een klein gilde niet altijd zelfstandig een altaar met gildenpriester kon onderhouden, werd er vaak op één altaar de patroonheilige van meerdere gilden vereerd.

De altaren zijn in de loop van de eeuwen verdwenen. Zo werd een schitterend Maria-altaar uit 1520 in 1846 voor een appel en ei door de pastoor verkocht en dit siert nu de O.L.Vrouwe Basiliek in Tongeren (B) en kort hiervoor was het Petrusretabel al verkocht.

De laatste middeleeuwse altaren verdwenen toen Dr P.J. H. Cuijpers tussen 1865 en 1890 in de kerk bouwwerkzaamheden verrichtte. Hij verkocht de laatste 2 oorspronkelijke altaren en verving het barokke hoofdaltaar door een neogotisch exemplaar uit eigen atelier. Dit altaar is in de oorlog geheel vernield.

Sinds 1999 heeft de kerk weer een neogotisch altaar uit de werkplaats van Cuijpers. Dit is, net als het kleine Anna-altaar, afkomstig uit de Sint Anna-kerk van Breda, die voor de eredienst gesloten werd.


Volgnummer:  van